Piyano Çeşitleri
Tuşlu bir müzik aleti olan piyano, 1700’lü yıllardan beridir hayatımızda yer alıyor. O günden bu güne kalitesinden ve popülerliliğinden ödün vermeden gittikçe daha da yaygınlaşmaya başladı. Taşınması, bir yerden bir yere götürülmesi ve öğrenmesi ne kadar zor olsa da, bu zorluklar onu daha da çekici kılıyor ve hala kalitesini koruyor. Piyano çeşitleri yıllar boyunca değişmiş ve gelişmiştir. Piyano kursu ve diğer tüm bilgileri Okçu Sanat Merkeziden alabilirsiniz.
Duvar (Konsol) Piyanosu: Telleri ve armoni tablosu düşey olan piyanodur. Konsol piyano adıyla da anılan duvar piyanosunun, tellerinin yerleşimi kuyruklu piyanodan farklı olarak dikine dizilim gösteren, az yer kapladığı için evlerde daha çok tercih edilen, genellikle ladinden imal edilen akustik piyano türüdür.
Elektro Piyano: Rezonansı çalgının mekanizmasına dahil olan ya da dışarıdan bağlanan yükselteçlerin sağladığı bir piyano çeşididir. Günümüzde piyano elektronik formlarıyla da yaygın kullanım alanına sahiptir. Elektro piyanolar yüzde 100 akustik sese sahip olmasa da teknolojinin sınırlarını zorlayarak akustik piyanolara en yakın sesleri ve piyano tuşu hassasiyeti sağlayabilmektedir. Elektro piyanoların bakımının neredeyse olmaması, taşınmasının kolay olması gibi etkenler onları daha kullanışlı kılmaktadır.
Prepared (Hazırlanmış) Piyano: Tellerinin arasına çalgının tınısını değiştirecek nesnelerin (çivi, tahta, maden ya da kauçuk parçaları) yerleştirildiği bir piyano türüdür. Türkçeye “hazırlanmış piyano” diye çevrilmiştir. John Cage’in 1940’larda müzik dünyasına kattığı bir piyano çeşidi olarak karşımıza çıkan prepared ya da Türkçe ismiyle hazırlanmış piyanodur.
Kuyruklu Piyano: Telleri ve armoni tablosu yatay olan piyano çeşididir. Kuyruklu piyanolar bir özelliği büyüklüğü ve ihtişamlı görüntüsüyle büyüleyici ve göz kamaştırıcı olmasıdır. Ancak bu ihtişamı nedeniyle kuyruklu piyanolar diğer piyano çeşitlerine göre oldukça pahalıdır. Hatta kuyruklu piyanonun fiyatı olarak bir ev parası bile diyebiliriz. Kuyruklu piyanolar genel olarak konser piyanolarıdır ve konser salonlarında kullanılır. Sesi ve akustiği çok güçlüdür. Tam kuyruk, yarım kuyruk ve çeyrek kuyruk gibi çeşitleri bulunur.
Mekanik Piyano: 1880’e doğru Amerika’da icat edilen otomatik bir piyanodur. Mekanik piyanoda, üzerinde dişler bulunan tahta bir silindir, bir zemberekle döndürülür ve çekiçleri hareket ettirir.
Pnömatik Piyano: Pirinç ve cetvelin (Pan Flür Denir) delikleri ile uyuşan karton bir rulonun deliklerinden çalgının içine hızla giren havanın basıncıyla çekiçlerin hareket ettiği otomatik bir piyanodur.
Piyano öğrenmek sabır ve disiplin gerektiren bir iştir. Öğrenmesi uzun zaman alsa da her tür müzikte kullanılabilir bir müzik aletidir. Mersin’de piyano kursu konusunda uzmanlaşmış olan Okçu Sanat Merkezi, size en kaliteli piyano kursu güvencesi vermektedir.